MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK

Fen Fakültesinde bu hafta Doku Mühendisliği konuşuldu

25.05.2015

ODTÜ Biyomalzeme ve Doku Mühendisliği Mükemmeliyet Merkezi’nden Doç. Dr. Erkan Türker Baran Fen Fakültesi toplantı salonunda 25 Mayıs Pazartesi günü  "Guided Tissue Regeneration by Micro and Nanofabricated Biomaterials" konulu bir seminer verdi.

Doku mühendisliğinde geçmişten günümüze gerçekleşen önemli gelişmelerden bahseden Dr. Baran, dünyadaki kemik ve retina yenilenmesine yönelik araştırmaları dinleyiciler ile paylaştı. Erkan Türker Baran, doku mühendisliğinde kullanılmak üzere mikro ve nanofabrikasyon teknikleri ile biyouyumlu hücre iskeleti (scaffold) çalışmalarından bahsetti. Geliştirdikleri hücre iskeletlerini kök hücrelerin büyümesi ve farklılaşması için kullanıldığı araştırmalarından örnekler veren Doç. Dr. Baran, biyomalzemelerdeki yüzey topografylarının ve biyokimyasal eklemlerin hücre davranışlarını etkileyebildiğini belirtti. Dr. Baran, konuşmasını yapay retina üretimi için fotolitografi ve elektrospinning yöntemleriyle mikrovasküler bir ağa sahip yapay Bruch zarı ürettikleri çalışmasından bahsederek sonlandırdı. Seminer soru ve cevap kısmıyla son buldu.

20150525_seminer web resmi 01.jpg