MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK

Fen Fakültesi Seminerinde ''Mangrov Ağacından Elde Edilen Diyabet İlacı'' Üzerine Konuşuldu

01.06.2015

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Fitoproses Laboratuvarı Doktora Sonrası Tübitak Proje (TUBİTAK 2216) Asistanı Dr. Gurudeeban Selvaraj bu haftaki Fen Fakültesi Seminerinde Rhizophora apiculata Blume (mangrov ağacı) ekstrakti kullanarak in vitro, in vivo, in silico yöntemlerle yaptığı moleküler çalışmaların şeker hastalığı (diabetes mellitus) üzerindeki etkilerini anlattı.

Mevcut kullanılan diyabet ilaçlarının yan etkilerini yenmeye yönelik yapılan çalışmada; R. apiculata yaprak ekstraktinden, çeşitli ayrıştırma yöntemleri kullanılarak potensiyel metabolitler elde edildiğine değinilmiştir. Bu metabolitler diyabetik sıçanlar üzerinde denenmiştir. Deneyden elde edilen ümit verici sonuçlar metabolitin patent alması ile sonuçlanmış olup klinik çalışmalar devam etmektedir. Formüle edilen ilacın yakın gelecekte ümit verici bir ajan olacağı düşünülmektedir.

Dr.Guru-01062015_111133.jpg